
Het enige wat je nodig hebt voor dit heerlijke (zuurdesem) brooddeeg recept is meel, water, zout en een actieve zuurdesem starter. Je kunt uiteraard nog extra dingen aan je deeg toevoegen, zoals zaden en pitten. Dit recept concentreert zich op de basis, dus zonder toegevoegde zaden en pitten. Wil je een zwaarder of lichter brood? Gebruik dan de bakkersformule om het makkelijk om te rekenen.
Brooddeeg recept benodigdheden

Voor dit brooddeeg recept heb je nodig:
- 450 gram meel
- 280 gram water
- 90 gram actieve zuurdesem starter
- 9 gram zout
- Keukenweegschaal
- Mengkom
- Rijsmandje
- Deegmesje
- Pyrex ovenschaal met deksel
Ingrediënten brooddeeg mengen

- Plaats de mengkom op de keukenweegschaal
- Doe het water in de mengkom
- Voeg de actieve zuurdesem starter toe aan het water en roer met een eetlepel. Of voeg alleen het meel toe als je gebruik wil maken van autolyse.
- Voeg het zout toe en roer nogmaals door
- Doe al het meel in de mengkom en meng tot al het meel door het water is opgenomen
- Een halfuur na mengen doe je de 1e stretch en fold
- Weer 30 minuten later is de 2e stretch en fold
- Tot slot, weer 30 minuten later, de laatste stretch en fold
Rijzen, vormen en bakken

Na de 3e stretch en fold laat je het deeg zijn werk doen. Je wacht tot de bulkrijs klaar is. In de winter kan dit zo’n 12 tot 14 uur duren, afhankelijk van de temperatuur in huis. Na de bulkrijs ga je het deeg zijn vorm geven. Afhankelijk van het type rijsmandje vorm je een boule (rond) of batard (langwerpig) brood. Na het vormen leg je het deeg in het rijsmandje en vervolgens plaats je het rijsmandje in de koelkast (max 5 graden) voor de narijs. Deze narijs duurt minimaal 12 uur en maximaal 36 uur.
Zet de pyrex ovenschaal in de oven en verwarm de oven voor (220 graden met boven en onderwarmte). Na voorverwarmen haal je het laagste deel van de ovenschaal uit de oven en daar plaats je het deeg op. Je snijdt het deeg in met een deegmesje. Je haalt het hoogste deel van de ovenschaal uit de oven en plaatst deze op het lage deel. Tot slot zet je de gehele schaal weer in de oven. Bak 25 minuten op 220 graden. Haal vervolgens het hoogste deel van de ovenschaal uit de oven en bak het brood nog 20 minuten.
Het brood dient nu nog af te koelen op een rooster. Na ongeveer 2 uur wachten kan het ambachtelijk gemaakte brood worden gegeten.
WAT OOK LEKKER IS: SEMOLINABROOD
Eregallerij
Mensen zijn trots als het is gelukt om zelf hun eigen brood te bakken. Dat wil je natuurlijk met de hele wereld delen. Daarom krijg ik van veel cursisten een foto van hun eigengemaakte brood toegestuurd. Op verzoek wordt de foto dan ook op de Instagram van Thuisbroodbakken.nl geplaatst.
Welk ambachtelijk brood wil jij met mij en de volgers van Thuisbroodbakken.nl delen? Stuur je foto en je Instagram naam naar ingmar@thuisbroodbakken.nl en dan wordt je brood met de rest van de wereld gedeeld.


