DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER EEN DESEMSTARTER
Desemstarters zijn de sleutel tot het bakken van heerlijk smaakvol brood met een kenmerkende textuur en aroma. Maar voor sommige thuisbakkers kunnen ze ook een bron van verwarring zijn. Daarom heb ik de 9 meest voorkomende vragen over desemstarters verzameld en beantwoord, zodat je met vol vertrouwen met je bakavontuur verder kunt.


VRAGEN 1 T/M 3 OVER DE DESEMSTARTER
1) Wat is een desemstarter?
Een desemstarter is een mengsel van meel en water dat gefermenteerd is door wilde gisten en bacteriën. Het wordt gebruikt als natuurlijk rijsmiddel in brooddeeg, waardoor het volume en de smaak van het brood worden verbeterd. Weet je al wat het verschil tussen meel en bloem?
2) Ik heb geen meel in huis, kan ik ook bloem gebruiken om de starter te voeden?
Ja, maar om een desemstarter te maken is meel geschikter dan bloem. Omdat meel vezels bevat die veel enzymen bevatten. Heb je eenmaal een desemstarter dan kun je die verversen door bloem en water toe te voegen. Je desemstarter zal actief worden en een meer vloeibare consistentie hebben. Het zal ook minder zuur zijn. Zo kun je spelen met de smaak van het desembrood dat je gaat bakken.
In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen meel en bloem.
3) Ik zie geen bubbels en mijn starter verdubbelt niet, wat doe ik verkeerd?
Ben je nog bezig met een starter maken, dan kan het zijn dat je je starter niet warm genoeg hebt weggezet. Elke 8 graden meer verdubbelt de activiteit. En dus als het in de omgeving van de starter 8 graden kouder is, dan zal de activiteit halveren. Zorg dus dat je desem (en straks ook je deeg) het lekker warm heeft. Want als je starter niet rijst, zal je deeg straks ook niet rijzen.
In dit artikel leg ik uit hoe een desemstarter werkt en hoe je weet dat deze klaar is voor gebruik.
Als je al een actieve starter had waar nu niet veel activiteit meer in zit, dan kan het zijn dat je starter een beetje lui is geworden, inactief. Dan kan ie wel een oppepper gebruiken. Ververs dan je starter minimaal 2x voordat je er deeg mee kan maken. En/of in de verhouding 1:3:3. Daarmee geef je de starter lekker veel eten, daar wordt ie sterk van.
VRAGEN 4 EN 5 OVER DE DESEMSTARTER
4) Hoe vaak moet ik mijn desemstarter voeden?
Het is belangrijk om je desemstarter regelmatig te voeden, meestal één keer per dag of om de andere dag. Dit helpt de gisten en bacteriën actief en gezond te houden, wat essentieel is voor een goede fermentatie. En wist je dat wanneer je de starter voedt dit eigenlijk al op basis van de bakkersformule doet?
5) Kan ik mijn desemstarter gebruiken voor andere recepten dan brood?
Zeker! Desemstarters kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan bakrecepten, waaronder pannenkoeken, wafels, en zelfs koekjes. Experimenteer en ontdek de veelzijdigheid van desem! Misschien is dit makkelijke zuurdesem focaccia recept wel iets voor jou. Of ga je voor de echte uitdaging en maak je zelf zuurdesem stokbrood?
VRAGEN 6 EN 7 OVER DE DESEMSTARTER
6) Er drijft vocht op mijn starter, moet ik opnieuw beginnen?
Het vocht is de afscheiding van de wilde gisten in je starter. Er is niks ergs aan de hand, je desemstarter heeft gewoon honger. Je kan dit vocht gewoon door je starter roeren en daarna gebruik je de starter weer zoals normaal. Waarschijnlijk heeft je desemstarter wel 2 voedingen nodig voordat hij weer normaal presteert.
7) Mijn starter verdubbelt, maar zakt ook weer in, doe ik wat verkeerd?
Nee integendeel, dat is precies de bedoeling. Er wordt door de cultuur in je potje CO2 afgescheiden. Dat is een gas. De luchtbellen zorgen ervoor dat het mengsel van meel en water in volume toeneemt. Na verloop van tijd worden die belletjes zo groot en is de structuur van het mengsel te slap om al die luchtbellen vast te houden. Dus na een tijdje zakt de desemstarter weer in tot het niveau van de voeding. Hou de hoogte van de rijs en de tijd bij. Het vertelt je veel over de activiteit van je starter en wanneer je er deeg mee kunt gaan maken.
LAATSTE VRAGEN OVER DE DESEMSTARTER
8) Ik heb al mijn starter in het deeg gebruikt, moet ik opnieuw beginnen?
Dit is ons allemaal wel eens overkomen. Haal een klein stukje van je deeg (ook al zit daar zout in), dat wegen en minstens 2x voeden met gelijke delen water en meel. Het is mij op deze manier gelukt om toch een desemcultuur te redden en niet helemaal opnieuw te hoeven beginnen.
9) Hoe bewaar ik mijn desemstarter?
Als je niet elke dag bakt dan bewaar je de starter in de koelkast. Voor gebruik ververs je de desemstarter 1 of 2 keer en daarna kan je deeg gaan maken. Als je een tijdje niet bakt dan raad ik je aan om eens per 2 weken je desemstarter te voeden en zo’n 2 uur later weer in de koelkast te zetten. Ga je langer dan een maand niet aan de bak dan kun je je starter ook drogen. Bewaar het dan in een afgesloten pot, zoals een weckpot.