BROOD INSNIJDEN DOE JE ZO!
Zodra het deeg klaar is met de narijs, is het tijd om verder te gaan met het brood insnijden. Dat gebeurt om twee redenen. Er is functionele en decoratieve manier van insnijden. Functioneel verwijst naar het maken van een kleine snee in het deeg waardoor het tijdens het bakken verder rijst, de zogenaamde oven rijs. Decoratieve sneetjes kunnen worden gebruikt om creatieve patronen op het brood te maken en daarmee het brood visueel aantrekkelijker te maken.
Brooddeeg insnijden, hoe doe je dat?
Bij gebruik van een rijsmandje wordt het deeg omgedraaid en in de pyrex ovenschaal geplaatst. De bovenkant van het deeg, die zich voorheen aan de onderkant van het rijsmandje bevond, wijst nu naar je toe. Brood insnijden is niet moeilijk, het heeft wel wat oefening nodig. De snee wordt met een deegmesje gemaakt in een hoek van 45° ten opzichte van het deegoppervlak, het liefst net iets buiten het midden van het deeg. Door het insnijden in een hoek van 45° zal de overliggende zijde in de oven meer omhoog krullen dan de andere zijde. Op deze manier bereik je een zogenaamd oor op het uiteindelijke brood.
Brood insnijden is makkelijker wanneer het deeg de narijs in de koelkast heeft ondergaan. Het deeg is minder vloeibaar dan wanneer de narijs op kamertemperatuur heeft plaatsgevonden.
Brood insnijden oefenen
Brood insnijden vereist best wat oefening. Om die reden raad ik aan om te oefenen met het maken van de snee nadat je deegsterkte (stretch en fold) hebt gecreëerd. Het deeg is nat en plakkerig. Je kan met een deegmesje de techniek te oefenen. Wacht een paar minuten en vorm het deeg dan weer tot een bol. Je kan dit zo lang oefenen totdat je de techniek onder de knie hebt. Na de narijs heb je slechts één keer de kans om te oefenen met insnijden. En dat is wanneer vlak voordat je het brood in de oven plaatst.
Decoratief insnijden
Decoratief insnijden is niet noodzakelijk, het ziet er vooral mooi uit. Ook dit vergt oefening. Het internet staat vol met voorbeelden van artistieke broden. Voordat de functionele en decoratieve snedes worden gezet, wrijf je rijstmeel op de bovenkant van het deeg. Dat zorgt voor een mooi contrast wanneer het brood uit de oven komt.