Brood insnijden

BROOD INSNIJDEN DOE JE ZO!

Zodra het deeg klaar is met de narijs, is het tijd om verder te gaan met het brood insnijden. Dat gebeurt om twee redenen. Er is functionele en decoratieve manier van insnijden. Functioneel verwijst naar het maken van een kleine snee in het deeg waardoor het tijdens het bakken verder rijst, de zogenaamde oven rijs. Decoratieve sneetjes kunnen worden gebruikt om creatieve patronen op het brood te maken en daarmee het brood visueel aantrekkelijker te maken.

Brooddeeg insnijden, hoe doe je dat?

Bij gebruik van een rijsmandje wordt het deeg omgedraaid en in de pyrex ovenschaal geplaatst. De bovenkant van het deeg, die zich voorheen aan de onderkant van het rijsmandje bevond, wijst nu naar je toe. Brood insnijden is niet moeilijk, het heeft wel wat oefening nodig. De snee wordt met een deegmesje gemaakt in een hoek van 45° ten opzichte van het deegoppervlak, het liefst net iets buiten het midden van het deeg. Door het insnijden in een hoek van 45° zal de overliggende zijde in de oven meer omhoog krullen dan de andere zijde. Op deze manier bereik je een zogenaamd oor op het uiteindelijke brood.

Brood insnijden is makkelijker wanneer het deeg de narijs in de koelkast heeft ondergaan. Het deeg is minder vloeibaar dan wanneer de narijs op kamertemperatuur heeft plaatsgevonden.

Insnijden brood

Brood insnijden oefenen

Brood insnijden vereist best wat oefening. Om die reden raad ik aan om te oefenen met het maken van de snee nadat je deegsterkte (stretch en fold) hebt gecreëerd. Het deeg is nat en plakkerig. Je kan met een deegmesje de techniek te oefenen. Wacht een paar minuten en vorm het deeg dan weer tot een bol. Je kan dit zo lang oefenen totdat je de techniek onder de knie hebt. Na de narijs heb je slechts één keer de kans om te oefenen met insnijden. En dat is wanneer vlak voordat je het brood in de oven plaatst.

Decoratief insnijden

Decoratief insnijden is niet noodzakelijk, het ziet er vooral mooi uit. Ook dit vergt oefening. Het internet staat vol met voorbeelden van artistieke broden. Voordat de functionele en decoratieve snedes worden gezet, wrijf je rijstmeel op de bovenkant van het deeg. Dat zorgt voor een mooi contrast wanneer het brood uit de oven komt.

Brooddeeg insnijden
Brood insnijden
Deeg insnijden

Ontdek meer over onderstaande technieken om je broden naar een nog hoger niveau te tillen en je bakervaring te verbeteren.

GRATIS E-BOEK

EEN E-BOEK OM IN JE EIGEN TEMPO ZELF DESEMBROOD TE LEREN BAKKEN. SPECIAAL VOOR BAKKERS ZOALS JIJ.

Het ultieme (gratis) e-boek dat je nodig hebt om zelf dat heerlijke ambachtelijke brood te kunnen maken. Altijd vers brood in huis en dat zonder dure apparaten en attributen.

---- Waar kan het gratis e-boek naartoe? ----

THUIS BROOD BAKKEN OP EEN SIMPELE EN AMBACHTELIJKE WIJZE.

Van losse ingrediënten tot vers ambachtelijk desembrood, tijdens de workshop leer je alles wat nodig is om succesvol brood te bakken.

Thuis brood bakken